Imatge notícia

La història de les IPAs

El que avui solem beure amb la denominació IPA no té res a veure amb el que eren les IPA's fa un segle, ni tan sols amb el que eren tan sols fa 10 anys. Si algun estil ha evolucionat de manera constant en el temps ha estat aquest. Que és doncs una IPA?

El passat 10 de desembre, a la cerveseria El Birrot de Jafre, vam organitzar una activitat consistent en un tast guiat per veure l'evolució de les IPA's a través del temps. El tast el formaven 7 cerveses elaborades per set associacions cerveseres diferents de Catalunya que ens ens vam posar d'acord per poder fer aquesta activitat durant el mes de desembre.

Les cerveses que vam tastar eren clons de cerveses emblemàtiques que marquen 7 talls temporals que exemplifiquen aquesta evolució:

- 1850. Burton ipa, clon aproximat (doncs l'informació de l'època és escassa) de Allsop ipa
- 1950. Mid-century modern english ipa, clon de McEwans
- 1970. American original ipa, clon de la Liberty de Anchor
- 1990. Kid ipa, clon de la Two Hearted de Bell's
- 2000. West coast ipa, clon de la Pliny the Elder de Russian River
- 2010. New england ipa, clon de la Congress Street de Trillium
- 2020. Milkshake ipa, clon de Tired Hans

Aquest treball coordinat únic d'arqueologia cervesera que difícilment es repetirà va ser possible gràcies a la col·laboració del Club cerveser can Navarra amb Dehum, El llúpol, Dual hops, DMR, Maquis i Three hops.

Molts dels assistents van demanar poder tenir la documentació històrica de tot el que es va explicar sobre la història de les IPA que podeu trobar AQUÍ